Brandsom Oct 30, 2020 1:23:00 PM 23 min read

Amazon Fees | Kosten verkopen Amazon

Amazon is de grootste online webshop ter wereld. Je koopt er alles van kleding tot sportartikelen en van meubels tot elektronica. Dagelijks bezoeken miljoenen mensen wereldwijd deze website. Niet gek dus dat veel bedrijven interesse hebben in het verkopen van hun producten via Amazon. De populariteit van Amazon zorgt ervoor dat verkopen via deze webshop je veel winst kan opleveren. Maar het vraagt ook om een investering. Het verkopen van producten op Amazon is namelijk niet gratis. 

Heb jij interesse in het verkopen van jouw producten op Amazon? En wil je weten met welke kosten je rekening moet houden? Lees dan snel dit overzicht van de Fees and Charges die Amazon rekent.

Fees and charges Amazon

Voordat we een overzicht geven van alle fees and charges die Amazon berekent, is het goed om eerst te begrijpen wat 'fees and charges' eigenlijk zijn en wat het verschil is tussen de twee. Beide begrippen gaan over de vraag wat jij Amazon moet betalen. De begrippen lijken dan ook erg op elkaar en worden soms door elkaar heen gebruikt. Toch is er een klein onderscheid te maken.  

 • Amazon Seller Fee (verkoopvergoeding): dit betaal je om een "product" uit het Amazon-platform te gebruiken. Je betaalt bijvoorbeeld abonnementskosten voor je account. Daarnaast kun je denken aan de kosten die je betaalt voor het gebruik van het magazijn van Amazon. Deze vergoedingen kun je zien als onderdeel van de kostprijs van je product.
 • Amazon Seller Charges (verkoopkosten): dit betaal je wanneer Amazon namens jou een service of taak uitvoert. Het gaat hierbij dus niet om een product, maar eerder om een dienst. Denk bijvoorbeeld aan het inpakken van je producten met cadeaupapier. Ook de kosten voor het laten verwijderen van een product uit het magazijn vallen hieronder. Deze kosten zijn onderdeel van je operationele kosten.

Amazon subscription fees: kosten voor je account

Wat je betaalt aan abonnementskosten voor je account is afhankelijk van het soort account: 

 • Individual seller account (individueel verkoopaccount): bij een individueel verkoopaccount betaal je geen maandelijkse kosten. Wel betaal je een klein bedrag per item dat je verkoopt. Ook kun je bij dit account geen gebruikmaken van de advertentiemogelijkheden van Amazon en kun je bijvoorbeeld geen cadeauverpakking aanbieden.
 • Professional seller account (professioneel verkoopaccount): wil je het verkopen op Amazon serieus aanpakken? Dan kun je het beste kiezen voor een professioneel verkoopaccount. Je betaalt dan € 39,00 per maand, maar hoeft niet te betalen per item dat je verkoopt. Ook kun je gebruikmaken van de advertentiemogelijkheden van Amazon en andere extra opties.

Amazon selling fees: kosten per verkocht product

Als je kiest voor een individueel verkoopaccount, betaal je Amazon dus een klein bedrag per product dat je verkoopt. Dit betreft € 0,99 per product dat je verkoopt via de Nederlandse Amazon-site, onafhankelijk van het soort product of de prijs van het product. Verkoop je 40 producten of meer per maand? Dan ben je dus al goedkoper uit met een professioneel account!

Amazon referral fees: een percentage van de verkoopprijs

Als je producten verkoopt op Amazon betaal je ook altijd een referral fee, oftewel een verwijzingsvergoeding. Dit is een percentage van de verkoopprijs. Hoe hoog dit percentage is, hangt af van de categorie van het product dat je verkoopt. Voor de meeste categorieën geldt een referral fee van tussen de 7% en de 15%. Ook geldt bij veel producten dat de minimale verwijzingsvergoeding € 0,30 is. 

Hieronder vind je het overzicht van alle categorieën met daarbij de bijbehorende percentages en de minimale verwijzingskosten.

Categorieën

Percentage van de verkoopprijs

Minimale verwijzingskosten per item

Additieve productie

12%

€ 0,30

Accessoires voor Amazon-apparaten

45%

€ 0,30

Babyproducten (exclusief babykleding)

8% voor producten met een totale verkoopprijs tot € 10,00

15% voor producten met een totale verkoopprijs van meer dan € 10,00

€ 0,30

Beauty

8% voor producten met een totale verkoopprijs tot € 10,00

15% voor producten met een totale verkoopprijs van meer dan € 10,00

€ 0,30

Boeken, Muziek, VHS, Dvd

15%

N.v.t.

Zakelijke, industriële en wetenschappelijke items

15%

€ 0,30

Auto en motorfiets

 • 7% voor elektronische apparaten voor auto's en motorfietsen
 • 12% voor elektronische accessoires voor auto's en motorfietsen
 • 15% voor overige auto- en motorfietsproducten

€ 0,30

Kleding, schoenen en handtassen

Voor Fulfillment by Amazon (FBA) en Door verkoper verzonden Prime-selecties:

 • 15% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs tot € 45,00
 • 7% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs boven € 45,00

Voor alle andere selecties: 15% vaste vergoeding

€ 0,30

Computers

7%

€ 0,30

Computeraccessoires

 • 15% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs tot € 100,00
 • 8% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs boven € 100,00

€ 0,30

Consumentenelektronica

7%

€ 0,30

Fietsen

10%

€ 0,30

Klussen en gereedschap

12%

€ 0,30

Onderwijsbenodigdheden

15%

€ 0,30

Elektronische accessoires

 • 15% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs tot € 100,00
 • 8% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs boven € 100,00

€ 0,30

Stroomregeling en filtratie

12%

€ 0,30

Vloeistofoverdracht

12%

€ 0,30

Meubels

15% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs tot € 200,00

10% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs boven € 200,00 (exclusief matrassen, waar 15% op de totale verkoopprijs in rekening wordt gebracht)

€ 0,30

Levensmiddelen en luxe voedingsmiddelen

8% voor producten met een totale verkoopprijs tot € 10,00

15% voor producten met een totale verkoopprijs van meer dan € 10,00

N.v.t.

Apparaten voor persoonlijke verzorging

 • 15% voor producten met een totale verkoopprijs van meer dan € 10,00
 • 8% voor producten met een totale verkoopprijs tot € 10,00

€ 0,30

Software

15%

N.v.t.

Sportartikelen

15%

€ 0,30

Videogames - Games en accessoires

15%

N.v.t.

Videogames - Consoles

8%

N.v.t.

Horloges

15% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs tot € 250,00

5% voor het gedeelte van de totale verkoopprijs boven € 250,00

€ 0,30

Alle andere

15%

€ 0,30

 

Closing fee

Verkoop je producten die onder de categorie 'media' vallen? Dan betaal je naast bovenstaande kosten een zogenaamde 'closing fee'. Dit is een vast bedrag per media-item dat je verkoopt. Dit is € 1,01 voor boeken, € 0,81 voor muziek, € 0,81 voor dvd's en video's en € 0,81 voor videogames, game-accessoires, gameconsoles en software.

Voor andere producten betaal je soms ook een closing fee. Dit is afhankelijk van het gewicht van het product.

Administratiekosten bij retourzendingen

Stel, een klant stuurt een product terug waarvoor je al een betaling ontving. Amazon betaalt je dan ook jouw referral fee terug. Hierbij houdt Amazon wel 'administratiekosten' in van 20%. Hiervoor geldt een maximum van € 5,00.  

Een voorbeeld: een klant stuurt een item van € 10,00 terug. Voor dit product betaalde jij Amazon een referral fee van 15%, dus € 1,50. Amazon betaalt jouw deze verwijzingskosten terug, min 20% administratiekosten (20% van € 1,50 = € 0,30). Amazon geeft je dus € 1,20 terug.

Let op: deze administratiekosten betaal je niet bij terugbetalingen van boeken, muziek, video en dvd's. In dit geval geeft Amazon alle oorspronkelijke kosten van de bestelling terug.

Verschillen per land

De hierboven genoemde selling fees, referral fees en administratiekosten bij retourzendingen zijn van toepassing wanneer je producten verkoopt via de Nederlandse Amazon-site. Verkoop je via de Duitse, Franse of een andere Amazon-site? Klik dan hier voor het overzicht van de kosten voor andere landen.

Over de grens verkopen

Kies je ervoor om je producten ook over de grens te verkopen? Dan regelt Amazon voor jou alles op het gebied van belastingen, invoerrechten en transportkosten. De koper betaalt voor de invoerrechten en de extra transportkosten, maar bij de andere aspecten die verband houden met de export kunnen soms extra kosten komen kijken.

Bijkomende kosten voor extra services van Amazon

Dit zijn de belangrijkste, algemene kosten om rekening mee te houden wanneer je jouw producten verkoopt op Amazon. Deze kosten zijn voor elke verkoper op Amazon van toepassing. Je kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van een van de extra services van Amazon. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Advertentiekosten: klik hier voor meer informatie over het promoten van je producten op Amazon.
 • Kosten voor coupons: je kunt gratis 'coupons' of 'vouchers' aanmaken die het aantrekkelijk maken voor klanten van Amazon om jouw producten te kopen. Als deze coupons worden ingewisseld, betaal je Amazon hiervoor een kleine vergoeding van € 0,60. Gebruiken klanten je coupons niet? Dan betaal je er dus ook niet voor.
 • Fulfillment by Amazon: je kunt er ook voor kiezen om je producten op te slaan in het magazijn van Amazon en het volledige logistieke proces aan Amazon over te laten. Klik hier voor meer informatie over de kosten voor Fulfilment By Amazon.
 • Foto-service: je kunt Amazon vragen een product uit jouw voorraad te halen om hiervan een professionele foto te laten maken. Dit kost tussen de $ 50,00 en de $150,00 (ongeveer € 42,00 tot € 130,00), afhankelijk van het type product.
 • Early review enrolment fee: wanneer je net begint als verkoper op Amazon, of je wilt een nieuw product verkopen, dan is dit vaak lastig omdat je nog geen recensies hebt. In dat geval kan het helpen om je in te schrijven voor het 'early review'-programma. Amazon contacteert dan kopers van jouw product en vraagt hen om een recensie achter te laten in ruil voor een kortingsbon. Meedoen aan dit programma kost $ 60,00 per product dat je aanmeldt.

Neem contact op

Wil je starten met verkopen op Amazon? Of verkoop je al op Amazon en wil je meer informatie over een van de hierboven genoemde extra services? Marketplaces specialist Brandsom helpt je graag! Klik op onderstaande pijl en neem contact op met een van onze specialisten

Pijl naar beneden (oranje)

Neem contact op met Imco

Onze Amazon specialist Imco staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het formulier in en laat Imco contact opnemen om te bespreken wat Brandsom voor jou kan doen!

Of bel direct op +31(0)30 227 05 20.

Imco van Elk, Marketplace consultant, Amazon specialist