Duurzaamheid is momenteel een belangrijk onderwerp. Het is voor veel consumenten een belangrijk criterium bij de aankoop van een product. Ook op online marketplaces wordt hier steeds meer aandacht aan besteed.
Als verkoper op Bol.com is het dus goed om op de hoogte te zijn van het onderwerp duurzaamheid binnen Bol.com. Daarom leggen we in dit artikel uit wat bol.com doet aan duurzaamheid, welke duurzaamheidslabels Bol.com gebruikt en hoe je zelf een duurzaamheidslabel aanvraagt voor jouw producten.
Inhoud artikel:
- Wat doet Bol.com aan duurzaamheid?
- Welke duurzaamheidslabels heeft Bol.com?
- Hoe vraag je een duurzaamheidslabel aan op Bol.com?
Binnen je marketplace strategie kan het inzetten op duurzaamheid dus een goed idee zijn, ook als het gaat om de beste strategie voor het verkopen op Bol.com. Wil je meer informatie over de beste duurzaamheidsstrategie of over de beste manier om jouw duurzame producten te verkopen op marketplaces? Klik dan op onderstaande pijl en neem contact op met een van onze specialisten.
Wat doet Bol.com aan duurzaamheid?
In 2018 stelde Bol.com zichzelf ten doel om klimaatneutraal winkelen in 2025 mogelijk te maken. Bol.com heeft tot nu toe al veel bereikt op het gebied van verduurzaming.
Logistiek en omgeving
- Bezorging: Bol.com werkt samen met bezorgpartner PostNL om de pakketjes bij de consument af te leveren. Met de doelen van 2025 in het vizier werken zij samen met PostNL aan de verduurzaming van de bezorgbussen. Zo kiezen ze het liefste voor groen gas of elektrisch transport. Ongeveer 24% van de pakketten wordt in woonwijken met de fiets of te voet bezorgd. Als de ontvanger niet thuis is, probeert de bezorger het pakket bij de buren of bij een afhaalpunt te leveren. Dit voorkomt dat de bezorger dubbel rijdt voor hetzelfde pakket. Zo houden de twee bedrijven hun voetafdruk zo klein mogelijk.
- Fulfilment center: Het Fulfilment center van Bol.com is een van de meest duurzame gebouwen van de Benelux. Het gebouw wordt voorzien van lokale wind- en zonne-energie. Zelfs vleermuizen, vogels en bijen hebben hier hun eigen plekje in speciale nestkasten. Het CO2-neutrale gebouw ontving zelfs de BREEAM Award in maart 2017 voor alle maatregelen op het gebied van duurzaamheid. Partner worden van Bol wordt dus ook op het gebied van duurzaamheid een steeds beter idee.
- Verpakkingen: In 2025 wil Bol.com alleen werken met dozen die CO2-neutraal of gerecycled zijn. Als de originele verpakking stevig genoeg is, laat Bol.com zelfs zijn eigen doos achterwege. Ook worden 75% van de pakketjes gestuurd zonder opvulmateriaal. De geavanceerde inpakmachines pakken precies in op maat, zodat het pakket niet onnodig veel ruimte inneemt in de bezorgbus.
- Gebouwen: Alle gebouwen van Bol.com draaien voor 100% op wind- en zonne-energie. Op de kantoren scheiden de werknemers hun afval en alle lampen zijn voorzien van ledverlichting. De restaurants serveren zoveel mogelijk vegetarische en biologische gerechten met lokale ingrediënten. PET-flessen zijn juist niet te koop.
- Retouren: Door uitgebreide productbeschrijvingen, maattabellen en reviews tracht Bol.com de consument zoveel mogelijk informatie te geven. Het doel hiervan is het retourpercentage laag te houden.
Welke duurzaamheidslabels heeft Bol.com?
Over het duurzame assortiment bij Bol.com vind je van alles op hun eigen website. Om het voor de klant herkenbaar te maken welke producten duurzaam zijn, hebben zij hun eigen keurmerken in het leven geroepen:
Algemeen milieukeurmerk: De producenten van deze producten vertonen extra inspanning om watervervuiling en het gebruik van hulpstoffen, chemicaliën en gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.
Energiezuinige producten: Deze producten herken je aan de labels F (laagste) tot A +++. De hoogste klasse is het meest energiezuinig. Deze labels vind je terug op elektrische huishoudelijke apparaten.
Fairtrade: Dit label staat voor eerlijke prijzen, ethische werkomstandigheden, lokale duurzaamheid en eerlijke prijsafspraken voor de boeren en hun personeel.
Recycled: De gerecyclede producten bij Bol.com bevatten voor minimaal 50% hergebruikt materiaal.
Refurbished: Een refurbished product is een tweedehands product, met name elektronica, dat is gecontroleerd, schoongemaakt, waarvan eventuele data is verwijderd en dat indien nodig is gerepareerd. Hierdoor is een refurbished product zo goed als nieuw: het heeft de levensduur en technische kwaliteit van een nieuw product. Hierdoor hoeven minder nieuwe producten gemaakt te worden waardoor refurbished producten duurzaam zijn.
Tweedehands boeken: Deze boeken zijn nog keurig genoeg om te lezen en zoeken een nieuwe eigenaar.
Duurzame landbouw & visserij: Deze artikelen stimuleren betere teeltmethoden, betere omstandigheden voor de arbeiders en extra zorg voor het milieu. Dit label vind je vooral op voedingswaren en cosmetica.
Verantwoorde materialen: Bij de productie van deze materialen kijkt Bol.com naar verantwoorde bosbouw, betere werkomstandigheden en een lagere voetafdruk voor het milieu. Dit label past het meeste bij kleding, papier of houten items.
Hoe vraag je een duurzaamheidslabel aan op Bol.com?
Bol.com maakt het voor de verkopers graag eenvoudig om een duurzaamheidskeurmerk aan te vragen. Op de website vind je een formulier met de stappen die je moet nemen. Je checkt zelf of het product in één van bovenstaande categorieën valt, voert de EAN-code in en verstuurt het formulier. Binnen twee dagen krijg je een reactie van de Partnerservice van Bol.com.
Meer informatie over duurzaamheid op Bol.com?
Wil je een uitgebreid advies over de verkoop van duurzame producten op Bol.com? Neem contact op met onze een van onze marketplace consultants en kom erachter wat Brandsom kan doen om jouw verkopen naar een hoger niveau te tillen. Vind meer informatie en een kostenoverzicht op onze homepagina, bekijk onze servicepagina, neem contact op via contact@brandsom.nl / 030-2270520 of vul onderstaand contactformulier in en vraag vrijblijvend een gesprek aan.