Brandsom Mar 29, 2022 12:27:30 PM 10 min read

Hoe kan jij jouw merk beschermen op Amazon?

Hoe kan jij jouw merk beschermen op Amazon?


Verkoop jij je eigen merk en producten op Amazon? Dan wil je natuurlijk het beste voor je product. Ook wil je er zoveel mogelijk uit halen, als het gaat om de verkopen. Het is namelijk belangrijk om als merk sterk over te komen. Een krachtig merk staat voor eenheid en consistentie. Als dit de uitstraling van je merk is, heeft dat ook weer een positief effect op de conversie van je producten.

Zorg er daarom voor dat je je merk beschermt. Je staat dan ook sterker wanneer andere verkopers of consumenten je producten verkopen. Hoe doe je dat precies? Amazon biedt daar zelf mogelijkheden voor. In dit artikel lees je meer over:


Wil je weten hoe je hiermee aan de slag gaat? We helpen je graag met strategisch verkopen en merkbescherming via Amazon. Klik op de pijl hieronder en neem contact op met de marketplace consultants van Brandsom!

Pijl naar beneden (oranje)

Wat zijn de belangrijke criteria?

Niet iedereen kan zomaar gebruik maken van merkbescherming via Amazon. Je product of merknaam moet dan wel aan enkele criteria voldoen. Hoe ziet dat eruit? Voor Amazon moet de aanvraag van een actief handelsmerk in behandeling zijn bij een merkenbureau. Of uiteraard over een volledige registratie beschikken. Om in aanmerking te komen voor Amazon Brand Registry, moet je merk een actief geregistreerd handelsmerk hebben in elk land waar je je producten wilt verkopen.

Als je handelsmerk is geregistreerd bij de World Intellectual Property Organization (WIPO), moet je het bijbehorende handelsmerknummer indienen dat is toegewezen door het nationale merkenbureau, omdat dit kan verschillen van het handelsmerknummer dat door de WIPO wordt toegekend.

Als je merk is geregistreerd bij het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO), selecteer dan EUIPO als het merkregistratiebureau in uw aanvraag.

Verder is het belangrijk om te weten dat de vorm van je merk gebaseerd moet zijn op tekst (woordmerk) of op een afbeelding met woorden, letters en cijfers (ontwerpmerk). Het merk hoeft niet over ingewikkelde vormgeving te beschikken. Het gaat erom dat de combinatie van kleuren, tekst en lettertype uniek is en alleen aan jouw webwinkel gekoppeld mag worden.

 

Waar begin je als je je merk wil beschermen op Amazon?

De eerste stap is het aanmaken van een verkoopaccount op Amazon. Wil je ook gelijk aan de slag met het registreren van je merk? Dit zijn de stappen om te nemen:

 • Je merknaam heeft een actief geregistreerd handelsmerk. De registratie staat op al je producten en verpakkingen weergegeven.
 • Je hebt een registratienummer nodig, dat is uitgegeven door het nationale bureau voor intellectuele eigendom.
 • Een lijst van productcategorieën (kleding, sportartikelen) waarin je merk moet worden vermeld.

Op welke manieren ben je beschermd?

Je merk is beschermd op twee manieren. Dit zijn merkregistratie en brandgating.


Merkregistratie

Het is mogelijk om je merk te registreren, zodat je meer invloed hebt op de inhoud van je productdetailpagina. Het geeft je dus meer invloed en controle.

Dit zijn de voordelen van merkregistratie:

 • Het zorgt ervoor dat Amazon sneller je producten goedkeurt
 • Je hebt gratis toegang tot Geavanceerde Merk Inhoud
 • Zonder merkregistratie geen Merk Gating


Met merkregistratie kan een andere verkoper dus niet meer zomaar jouw naam of product kapen. Het geeft je dus meer rechten, bescherming en invloed. Je kunt dus kiezen voor verkopers die transparant zaken doen en qua uitstraling aansluiten bij jouw merk.

Brandsom - Merkbescherming

Brand gating

Ook met brand gating kun jij als verkoper je merk beschermen. Let op: hiervoor dient je merk ook geregistreerd te staan. Het ene valt of staat met het andere. Waarom zou je ook hier gebruik van maken? Je wil niet dat je listing wordt gekaapt en overgenomen door vervalsers die goedkope namaakproducten op de markt brengen. Dat verpest jouw ranking op de marketplace. Inbreuk op handelsmerken en copyright zaken zijn er ook onderdeel van.

Als jij je het merk toe-eigent, heb jij als verkoper de keuze wie je merk nog meer mogen verkopen. Ofwel, je selecteert je eigen resellers voor producten met jouw merknaam.

Wat zijn de voordelen van merkbescherming op Amazon?

Wat zijn de voordelen van Brand Registry op Amazon? Dit is waar je als verkoper van profiteert:

 • Automatische merkbescherming
  Staat je merk geregistreerd? Dan gebruikt Amazon informatie over jouw merk om foutieve of onvolledige inhoud op te sporen en te verwijderen. Hetzelfde geldt voor productmeldingen die inbreuk maken op jouw intellectuele eigendom. Andere verkopers kunnen dan niet zomaar jouw naam of merk voeren als ze dezelfde soort producten verkopen.
 • Zelfstandig schendingen opsporen en rapporteren
  Amazon geeft jou als geregistreerd merk toegang om zelfstandig schendingen op te sporen en te rapporteren. Je kunt zoeken met afbeeldingen, trefwoorden of een lijst van ASIN's. De gerapporteerde merken verwijdert Amazon binnen korte tijd.
 • Exclusieve marketingtools voor geregistreerde merken
  Als geregistreerd merk krijg je toegang tot marketingtools van Amazon, zoals Enhanced Brand Content of Sponsored Tools. Met deze marketingtools van Amazon is het voor jou als merk mogelijk om meer aandacht te verkrijgen voor je merk en producten.
  Met EBC laat je jouw product extra opvallen door aangepaste content te uploaden op de productpagina. EBC zorgt voor een gepersonaliseerde merkpresentatie, meer zichtbaarheid en een hogere conversie. Amazon Sponsored Brands zijn displayadvertenties op strategische plaatsen van de zoekresultaten, met jouw merknaam en logo.
 • Ontwerp je eigen brandstore
  Als je merk geregistreerd staat, mag je je eigen brandstore aanmaken. Dit is een webshop binnen de shop van Amazon. De brandstore is exclusief voor de producten van jouw merk. Als het niet lukt, of je wilt meer kennis over brandstores, dan staan onze Brandsom specialisten voor je klaar om je hierbij te helpen.
Wil jij je merk beschermen op Amazon? Neem dan contact op met de marketplace consultants van Brandsom

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je merk te beschermen op Amazon? Of wil jij als merk zelf bepalen met welke resellers je zaken doet? Brandsom is de marketplace specialist die weet wat voor jouw merk de juiste strategie is. Neem vandaag nog contact op met Brandsom om een gesprek te plannen met onze marketplace consultants. Dit kan via contact@brandsom.nl of 030-2270520.

Neem contact op met Imco

Onze Amazon specialist Imco staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het formulier in en laat Imco contact opnemen om te bespreken wat Brandsom voor jou kan doen!

Of bel direct op +31(0)30 227 05 20.

Imco