Brandsom May 12, 2022 3:27:10 PM 11 min read

Alles over kopen en verkopen op Amazon Business

Alles over kopen en verkopen op Amazon Business

Wil je groeien met je bedrijf op B2B-marketplaces? Dan is het zeker een goed idee om Amazon Business op te nemen in jouw strategie. In dit artikel lees je over alle ins en outs als het gaat om Amazon Business. Wat is het, hoe meld je je aan en wat zijn de voordelen ten opzichte van het gewone Amazon-platform?

Wat is het verschil tussen B2B- en B2C-marketplaces?

Een online marktplaats is een plek op het internet waar vraag en aanbod samenkomen. Net als op de fysieke markt, vind je daar allerlei producten van verschillende verkopers. De markt in de stad, of een online marktplaats als Bol.com, kun je bestempelen als een B2C-markt (business-to-consumer). Verschillende handelaren hebben een plekje op deze markt. Zij verkopen hun producten voornamelijk aan consumenten.

Naast de B2C-markten heb je ook online en fysieke B2B-markten (business-to-business). De verkopers doen dan zaken met personen die weer handelen in de naam van hun organisatie. De naam voor zo’n fysieke plek is een groothandel en die heb je natuurlijk in allerlei branches. Denk hierbij aan groothandels voor kappersbenodigdheden, bouwmaterialen of kantoorspullen.

De naam groothandel is niet zo gek als je je bedenkt dat bedrijven vaker in bulk kopen dan consumenten. In dit digitale tijdperk doen de groothandels steeds meer zaken via het internet. Amazon Business kun je zien als zo’n online groothandel, ofwel een B2B-marketplace waar bedrijven producten aanbieden aan andere bedrijven.

 

Amazon B2C vs B2B

B2B-Marketplaces: wat is Amazon Business?

Amazon Business is een marktplaats voor grote en kleine bedrijven. Dit platform werkt op dezelfde manier als het standaard Amazon-platform. Het grote verschil is echter dat het B2B-verkoop mogelijk maakt. Als zakelijke verkoper heb je toegang tot de Amazon-winkel van nog eens honderdduizenden andere B2B-verkopers. Dat dit een groot succes is blijkt wel uit de cijfers: in 2018 genereerde Amazon Business al 10 miljard dollar.

Als B2B-verkoopkanaal biedt Amazon Business vele voordelen die zijn afgestemd op bedrijven. Als je als bedrijf een account aanmaakt, kun je bladeren door allerlei zakelijke verkoopaccounts. Amazon Business toont je de prijzen als je artikelen in bulk koopt. Ook kun je een account aanmaken met meerdere gebruikers, zodat je samen met collega’s gebruik kan maken van hetzelfde account.

Wil je weten hoe Amazon business past in je algehele marketplace-strategie? Bekijk onze marketplace-pagina over hoe jij hiermee begint. Kom je er niet helemaal uit? Klik dan op de pijl hier onder en neem contact op met een van onze Amazon specialisten die graag voor je klaar staan.

Pijl naar beneden (oranje)

Voordelen Amazon Business

Inkoop en verkoop van producten vanuit jouw bedrijf kan jou zakelijk meerdere voordelen opleveren.
Voordelen Amazon Business ten opzichte van Amazon
De belangrijkste voorwaarden staan hieronder voor je op een rijtje:

  • Zakelijke prijzen: Amazon Business biedt kortingen op meer dan 5 miljoen producten voor B2B-kopers en -verkopers. Dit is vooral aantrekkelijk voor grote bedrijven die altijd in bulk aankopen.
  • Zakelijke producten: ben je op zoek naar specifieke producten die je niet zo snel thuis gebruikt? Denk hierbij aan kantoor-, gezondheidszorg- of horeca-benodigdheden. Je hoeft niet meer speciaal langs de groothandel. Je vindt het allemaal op Amazon Business.
  • Bedrijven met specifieke kenmerken: op Amazon Business kun je selecteren op bedrijven met bijzondere kenmerken. Zoek je een lokale shop, een bedrijf dat door vrouwen wordt gerund? Amazon Business selecteert de bedrijven waar jij graag zaken mee doet.
  • Business Prime: abonnees krijgen gratis verzending binnen twee dagen. Soms wordt het product al gelijk op de dag van de bestelling verzonden.
  • Rapportage en analyse: je kunt je bestellingen en uitgaven eenvoudig bijhouden door de data in het platform van Amazon Business.
  • Facturen met BTW: deze zijn wel zo handig als je de uitgaven verwerkt in je boekhouding. Je uitgaven kun je natuurlijk opgeven als aftrekpost tijdens je jaarlijkse aangifte.
  • Aangepaste betalingsvoorwaarden: via Amazon Business kun je uitgesteld betalen tot 45 - 60 dagen.
  • Selectie beheren van verkopers: als je prettig zaken hebt gedaan met verkopers die je goed bevielen, dan kun je ze bewaren in een lijst op Amazon Business. Als je de volgende keer weer aankopen wil doen bij deze ondernemer, hoef je niet lang te zoeken.
  • Zakelijke bezorging: Amazon levert met pallets tot aan de deur. Je hoeft zelf niet meer naar de groothandel of naar de winkel.

Hoe verhoogt Amazon Business jouw omzet?

Dankzij Amazon Business kun je besparen op de uitgaven die je doet. Door de kortingen op bulkhoeveelheden betaal je minder per product. Omdat Amazon Business de mogelijkheid biedt tot uitgestelde betaling, kun je als bedrijf alvast investeringen doen ten behoeve van jouw dagelijkse gang van zaken.

Brandsom - Voordelen B2B

Bovendien bespaar je tijd en geld doordat Amazon in pallets aan de deur levert. Door het duidelijke overzicht van alle uitgaven weet je precies tot hoever je periodiek kan gaan. Zelf de facturen van de uitgaven bijhouden is niet meer nodig.

Doordat je geen onnodige handelingen meer hoeft te verrichten, betaalt zich dat uiteindelijk uit in een verhoging van de omzet.

Verkoop je zelf producten die interessant zijn voor bedrijven? Dan kun je Amazon Business gebruiken als verkoopplatform, om zo jouw doelgroep te bereiken en meer producten te verkopen. En daar gaat je omzet natuurlijk ook van omhoog. Jouw klanten shoppen graag via Amazon Business vanwege de voordelen die we hierboven al noemden.

Hoe meld je je aan voor Amazon Business?

Om lid te worden van Amazon Business dien je de volgende stappen te volgen:

Stap 1: Ga naar amazon.com/business om aan de slag te gaan.
Stap 2: Klik op de knop "Maak een gratis Amazon Business-account aan".
Stap 3: Vervolgens krijg je de vraag om de naam, het e-mailadres en wachtwoord in te voeren dat je voor je account wilt gebruiken. Je kan ook de gegevens van je werkgever invullen.
Stap 4: Amazon vraagt je om bepaalde bedrijfsinformatie te verifiëren, zoals het adres, de btw-gegevens en het KvK-nummer.
Stap 5: Amazon verifieert je account. Dit neemt ongeveer 24 uur in beslag.

Conclusie: Amazon Business interessant voor bedrijven

Amazon Business is zeker interessant voor bedrijven die het liefste in bulk kopen, een duidelijk overzicht willen hebben van de uitgaven en tijd willen besparen door niet naar de groothandel te hoeven. Amazon lijkt steeds meer de moderne groothandel te worden. Je vindt er veel zakelijke verkopers met allerlei producten die je ook nog eens selecteert op specifieke kenmerken. Zeker voor directie, inkoop en facilitaire staf is Amazon Business een fijn platform.

Wanneer je zelf een B2B-verkoper bent, is Amazon Business bovendien een interessant verkoopplatform, omdat je hier in contact komt met personen die inkopen doen voor een bedrijf.

Wil je meer informatie over Amazon Business? Zoek dan contact met een Amazon consultant van Brandsom. Bel ons gerust via +31 (0) 3 02 27 05 20 of stuur een mailtje naar contact@brandsom.nl.

Neem contact op met Imco

Onze Amazon specialist Imco staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het formulier in en laat Imco contact opnemen om te bespreken wat Brandsom voor jou kan doen!

Of bel direct op +31(0)30 227 05 20.

Imco