Thijs Verhoef Feb 2, 2024 2:32:06 PM 13 min read

Marketplaces: Intern oppakken of uitbesteden?

Als e-commerce manager, ondernemer of merkeigenaar kom je regelmatig voor belangrijke beslissingen te staan. Bijvoorbeeld als het gaat om verkopen en adverteren op online marketplaces zoals bol.com, Amazon, Zalando, etc. Ga je het intern oppakken of juist uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau? De juiste keuze kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je bedrijf en je verkoopsucces. In deze whitepaper geven we een gedetailleerd overzicht van de voor- en nadelen van beide benaderingen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste past bij jouw situatie.

Voor wie is uitbesteden geschikt?

Uitbesteden van marketplace werkzaamheden kan in veel gevallen een goed idee zijn. Dit zijn de meest voorkomende redenen om voor werken met marketplaces een specialist in de arm te nemen:

 1. Je bent nieuw op het gebied van marketplaces: wanneer je nieuw bent op dit gebied, kan uitbesteden een slimme zet zijn. Het opzetten van een effectieve aanwezigheid op marketplace platforms vraagt om expertise en ervaring. Een gespecialiseerd bureau zoals Brandsom kan je helpen om snel van start te gaan en valkuilen te vermijden.
 2. Je verkoopt al op marketplaces en je wilt uitbreiden: wanneer je al verkoopt op marketplaces en je wilt je aanwezigheid uitbreiden naar nieuwe kanalen of markten, kan uitbesteden de groeipotentie vergroten. Een bureau met specialisten kan je helpen om snel en efficiënt nieuwe mogelijkheden te benutten.
 3. Je focus ligt op productontwikkeling en innovatie: als merkeigenaar wil je je mogelijk liever richten op het ontwikkelen en verbeteren van je producten. Door het marketplace-werk uit te besteden, kun je je kostbare tijd en middelen besteden aan je kernactiviteiten, terwijl experts zich bezighouden met de complexe wereld van online marketplaces.

Voor wie is uitbesteden niet geschikt?

Uitbesteden is minder geschikt wanneer je budget beperkt is, bijvoorbeeld als startende ondernemer. Het uitbesteden van marketplace-activiteiten kan namelijk kosten met zich meebrengen. Als je net begint en de financiële ruimte beperkt is, kan het verstandiger zijn om zelf te beginnen met verkopen. Naarmate je groeit, kun je later alsnog overwegen om uit te besteden.

Verschillende manieren van uitbesteden/outsourcen

Binnen het domein van marketplaces identificeren we op hoofdlijnen twee benaderingen voor uitbesteding: de 'Merchant of Record'-benadering en het gebruik van een eigen verkoopaccount. We gaan dieper in op de werkwijze en bespreken de voor- en nadelen van beide benaderingen:

Merchant of Record

Bij de 'Merchant of Record'-benadering verkoopt een merk zijn producten via het verkoopaccount van een derde partij. Hoewel deze aanpak snelheid en gemak biedt, zijn er ook enkele belangrijke overwegingen:

 1. Met een Merchant of Record service kan je direct online. Je hoeft niet te wachten op vaak lange KYC en IT integratietrajecten. Om deze reden biedt Brandsom deze service voor geselecteerde marketplaces aan.
 2. Je bouwt geen eigen verkoopaccounts op, wat betekent dat je afhankelijk bent van de infrastructuur van de derde partij. 
 3. Je hebt minder toegang tot waardevolle consumentendata, wat je inzicht in je klanten kan beperken.
 4. Je hebt veel minder controle over aspecten zoals verkoopprijzen, content, marketing, acties en promoties, wat de merkconsistentie kan beïnvloeden.

Een eigen verkoopaccount

Als je ervoor kiest om je eigen verkoopaccount op te zetten, betekent dit dat je een online reputatie opbouwt, directe toegang hebt tot klantgegevens en volledige controle hebt over je aanwezigheid op de marketplaces. Het heeft echter ook zijn eigen set voor- en nadelen:

Voordelen van je eigen verkoopaccount:

 1. Je bouwt je eigen online reputatie op, waardoor je merkidentiteit sterker wordt.
 2. Je hebt directe toegang tot waardevolle klantgegevens, wat helpt bij het begrijpen en bedienen van je doelgroep.
 3. Je behoudt volledige controle over de marktplaatsen, inclusief de mogelijkheid om verkoopprijzen, productinformatie en marketingstrategieën aan te passen.
 4. Je hebt de vrijheid om je merk en producten precies zo te presenteren als je wilt, wat kan bijdragen aan een consistente en aantrekkelijke merkbeleving voor klanten.

Nadelen van je eigen verkoopaccount:

 1. Het opzetten van je eigen verkoopaccount vereist financiële investeringen en kan een uitdaging zijn, vooral voor startende ondernemingen.
 2. Je moet zelf de financiële systeeminrichting doen, wat expertise en inspanning kan vergen om te zorgen dat alles soepel verloopt.

De keuze tussen deze benaderingen hangt af van je specifieke situatie, doelen en beschikbare middelen. Het begrijpen van de verschillen tussen de 'Merchant of Record'-benadering en het gebruik van een eigen verkoopaccount kan je helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing voor je online marketplace-strategie.

Bij Brandsom bieden we beide oplossingen aan, zo kun je direct beginnen met verkopen op Zalando d.m.v. ons eigen verkoopaccount. Zodra je intern de boel op orde hebt zetten we het account over.

Voordelen en nadelen van uitbesteden

Brandsom helpt je graag met verkopen op online marketplaces. Maar we snappen ook dat het niet voor iedereen de beste oplossing is. Daarom zetten we alle voor- en nadelen van outsourcen op een rij, zodat je zelf kunt afwegen wat voor jou en jouw bedrijf de beste optie is.

Voordelen van uitbesteden

 1. Mensen beschikbaar wanneer je ze nodig hebt: bij het lanceren van nieuwe producten, uitbreiden naar nieuwe kanalen of inspelen op seizoensgebonden veranderingen, is het cruciaal om toegang te hebben tot experts. Een bureau als Brandsom biedt je een heel team van specialisten dat beschikbaar is wanneer jij het nodig hebt.
 2. Een team van specialisten voor een vast bedrag per maand: het aannemen van interne specialisten kan duur zijn. Met uitbesteden krijg je toegang tot een volledig team van experts, zonder de kosten van individuele medewerkers in dienst te nemen.
 3. Up-to-date met de laatste marketplace ontwikkelingen: marketplaces evolueren voortdurend. Onze medewerkers zijn altijd up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen.
 4. Minder risico dan een inhouse team: het opzetten en onderhouden van een inhouse team brengt financiële en operationele risico's met zich mee. Uitbesteden kan een kosteneffectievere en minder risicovolle optie zijn.

Nadelen van uitbesteden

 1. Kennisoverdracht: om effectief te kunnen samenwerken, moeten we op de hoogte zijn van je merk en producten. Het is daarom belangrijk om een goede onboarding te doen.
 2. Investering van beide partijen: om succesvol te zijn op marketplaces is investeren in content, marketing, operationele performance en een goed lanceerplan cruciaal.
 3. Beperkte fysieke aanwezigheid: interne teamleden zijn vaak fysiek aanwezig in je bedrijf. Met een extern bureau samenwerken kan ook fysieke aanwezigheid inhouden, maar die zal in de praktijk vaak beperkter zijn.

Is marketplace-activiteiten uitbesteden iets voor jouw merk?

Het besluit om marketplace-activiteiten intern op te pakken of uit te besteden, hangt af van je specifieke situatie en doelen. Voor merken die nieuw zijn op marketplaces, willen uitbreiden of zich willen concentreren op productontwikkeling, kan uitbesteden aan een gespecialiseerd bureau zoals Brandsom aanzienlijke voordelen bieden. Je hebt toegang tot expertise, specialisten en de nieuwste ontwikkelingen, terwijl je tegelijkertijd de risico's van het inhouse opzetten van een team kunt vermijden. Aan de andere kant: als je een beperkt budget hebt of als je al een goed functionerend inhouse team hebt, kan intern beheer de juiste keuze zijn.

We hopen dat dit overzicht je heeft geholpen bij het begrijpen van de voor- en nadelen van beide benaderingen. Overweeg je om marketplace-activiteiten uit te besteden? Dan nodigen we je uit om contact op te nemen met Brandsom om de mogelijkheden te bespreken en te ontdekken hoe we je kunnen ondersteunen bij het maximaliseren van je online verkoopsucces. 

Neem contact op door te bellen naar +31(0)30 227 05 20 of stuur een e-mail naar contact@brandsom.nl

Ons ervaren team staat klaar om je te helpen bij elke stap van je marketplace-reis.

Neem contact op met Imco

Onze marketplace specialist Imco staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het formulier in en laat Imco contact opnemen om te bespreken wat Brandsom voor jou kan doen!

Of bel direct op +31(0)30 227 05 20

Imco-jpg