Brandsom Mar 26, 2021 7:44:40 AM 20 min read

Zalando Sustainability label: duurzame mode verkopen via Zalando

Brandsom Advertising

 

Verkoop jij duurzame mode-artikelen via de online marketplace van Zalando? En wil je de aandacht trekken van bezoekers die interesse hebben in duurzaamheid? Dan is het nuttig om een of meerdere Zalando Sustainability labels te tonen bij jouw producten. Daarom vind je in dit artikel alles over Zalando’s nieuwe duurzaamheidsstrategie, de duurzaamheidslabels van Zalando en de eisen waaraan je moet voldoen om een of meer van deze labels te verkrijgen. 

 

Inhoud artikel:

 

Brandsom biedt een breed scala marketplace gerelateerde services aan die jouw merk kunnen helpen bij de verkoop op Zalando. We helpen je volledig integreren, onboarden en vermarkten op verschillende marketplaces. Benieuwd naar wat Zalando voor jou kunnen betekenen? Lees dan het tips als je gaat verkopen op Zalando blog of klik op onderstaande pijl en neem direct contact op met een van onze marketplace specialisten voor een vrijblijvend gesprek.

Pijl naar beneden (oranje)

 

 

Millennials, Generation Z en duurzaamheid

Zalando richt zich met name op jongeren: ‘millennials’ (in 2021 tussen de 26 en 41 jaar oud) en ‘Generation Z’ (in 2021 6 tot 25 jaar oud) zijn de belangrijkste doelgroepen voor de webshop. Deze generaties staan erom bekend duurzaamheid een belangrijk thema te vinden. 

Zeker Generation Z staat bekend als ‘woke’ generation. Zij zijn opgegroeid met de wetenschappelijke erkenning van de menselijke invloed op klimaatverandering en zijn zich ervan bewust dat dit een thema is waar zij niet van weg kunnen kijken, omdat het in hun directe toekomst en de toekomst van hun kinderen een grote rol zal spelen. Duurzaamheid speelt voor deze generatie ook een belangrijk rol in de manier waarop kleding geproduceerd wordt.

 

 

De coronapandemie en duurzaamheid

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk bij het aanschaffen van kleding. De coronapandemie heeft deze trend nog eens versterkt. Hoewel de coronapandemie op het eerste gezicht misschien weinig te maken heeft met duurzaamheid, leggen veel mensen wel degelijk deze link. De pandemie heeft laten zien hoe kwetsbaar we zijn als mens en hoe onze toekomstige gezondheid afhangt van een gezonde omgeving. Bovendien heeft de tijd die consumenten thuis hebben doorgebracht, gezorgd voor een radicale reset van prioriteiten. 

Het heeft mensen laten nadenken over de invloed die we als mens hebben op onze omgeving. Bovendien heeft deze situatie het idee dat dingen ‘nu eenmaal gaan zoals ze gaan’ van de baan geholpen. Als we de wereld volledig stop kunnen zetten vanwege de coronacrisis, dan kunnen we misschien ook wel andere keuzes maken om een klimaatcrisis in de toekomst te voorkomen.

 

 

Toename in vraag naar duurzame producten Zalando

De coronapandemie heeft dan ook geleid tot een enorme toename in de vraag naar duurzame producten bij Zalando. Het aantal actieve klanten dat duurzame mode koopt, is in het begin van 2020 meer dan verdubbeld, tot 40%. 34% van de klanten geeft bovendien aan dat zij duurzaamheid belangrijker zijn gaan vinden in het licht van de coronapandemie.

Zalando heeft zijn duurzaamheidsassortiment dan ook flink uitgebreid: van 27.000 artikelen in 2019 tot meer dan 60.000 artikelen in 2021.

sustainable-shopping

 

Trend naar duurzaamheid biedt kansen voor duurzame ondernemers

Verwacht wordt dat wanneer we uit de coronacrisis komen, de vraag naar duurzame kleding alleen maar toeneemt. Door de economische crisis die de coronapandemie met zich meebrengt, zullen veel consumenten in de toekomst minder geld te besteden hebben. Ze zullen daarom selectiever zijn en minder kleding kopen, maar bij het kopen van kleding wel meer waarde hechten aan kwaliteit en duurzaamheid. 

Ook zal een groter gedeelte van generation Z, die zoals gezegd veel belang hecht aan duurzaamheid, een leeftijd bereiken waarop ze werk krijgen en meer inkomen hebben om uit te geven aan kleding.

Merken die niks doen op het gebied van duurzaamheid, leggen het in de toekomst daarom af tegen merken die zich uitspreken op het gebied van duurzaamheid en duurzaam ondernemen.

 

 

Zalando’s visie op duurzaamheid

Het is dus niet gek dat duurzaamheid een belangrijk thema is voor Zalando. Zalando streeft ernaar klanten in staat te stellen duurzamere keuzes te maken. Het bedrijf geeft zelf aan dat het een duurzaam modeplatform wil zijn, met een netto positieve impact voor mens en planeet. Dit betekent dat zij meer terug willen geven aan de samenleving en het milieu dan ze ervan nemen. Tegen 2023 willen ze dat 25% van hun bruto handelsvolume afkomstig is uit de verkoop van duurzamere producten.


Drie concrete manieren waarop Zalando de verkoop van duurzame producten via hun webshop wil stimuleren zijn:

 • De Sustainability labels: (duurzaamheidslabels): verschillende labels die aangeven  hoe duurzaam een product is. Deze labels krijgen merken alleen als ze aan Zalando’s duurzaamheidseisen voldoen.
 • Een Sustainability filter (een duurzaamheidsfilter) die klanten kunnen aanklikken om alleen zoekresultaten te krijgen van producten met minstens één Sustainability label.
 • Een nieuwe collectie duurzame kleding op de site.

 

 

Waaraan moeten je producten voldoen om een Sustainability label van Zalando te krijgen?

Modeartikelen en schoonheidsproducten kunnen gemarkeerd worden met het label “duurzaamheid” wanneer ze  voldoen aan één van de hieronder weergegeven duurzaamheidscriteria. Deze criteria hebben betrekking op sociale normen en normen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. De criteria zijn afgestemd op internationaal erkende ‘best practices’ in de mode- en beauty-industrie, waaronder de Higg Materials Sustainability Index en de Preferred Fibres and Materials-lijst van Textile Exchange.

Of je de certificering krijgt is afhankelijk van de materiaalsamenstelling van jouw product en/of de duurzaamheidscertificeringen die je kunt overhandigen van derden.

product-sustaibable-certification

Zalando’s certificeringen voor duurzame kleding:

 • Organic cotton (organisch katoen): producten met dit label zijn gemaakt van minimaal 50% biologisch katoen dat wordt geproduceerd zonder het gebruik van synthetische pesticiden en meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden.
 • Eco material (eco-materiaal): Producten met dit label zijn gemaakt van minimaal 50% milieuvriendelijke materialen die helpen om water en energie te besparen of bossen te beschermen, zoals hennep, jute, lyocell, duurzamere viscose en FSC-gecertificeerd hout, papier, rubber of kurk.
 • Recycled material (Gerecycled materiaal): producten met dit label bevatten minimaal 20% gerecycled materiaal, bijvoorbeeld oude kleding, plastic flessen of visnetten. Dit betekent minder water, energie en afval dan nieuwe materialen en een kleinere ecologische voetafdruk.
 • Eco processing (ecologisch geproduceerd): producten met dit label worden gemaakt met behulp van milieuvriendelijkere processen, die minder water, energie of chemicaliën gebruiken of minder afval produceren. Onder dit label vallen momenteel chroomvrij gelooid leer, polyurethaan op waterbasis en onafhankelijke certificeringen zoals bluesign®, STeP by OEKO-TEX® en MADE IN GREEN by OEKO-TEX®.
 • Innovative materials (innovatieve materialen): producten met dit label zijn gemaakt van minimaal 20% milieuvriendelijke materialen, die innovatieve alternatieven bieden voor leer, of materialen die anders de prullenbak in zouden gaan nieuw leven inblazen, zoals ananasbladeren of koffiedik. Ook materialen die het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen vallen hieronder.

Zalando’s certificeringen voor duurzame schoonheidsproducten:

 • Less packaging (minder verpakkingsmateriaal): schoonheidsproducten met dit label hebben een verpakking die ofwel is gemaakt van tenminste 50% gerecycled materiaal, of die specifiek is ontworpen om opnieuw gevuld en gebruikt te worden.
 • Organic (organisch): schoonheidsproducten met dit label bevatten voor minstens 50% ingrediënten van biologische landbouw of wilde oogst.
 • Natural (natuurlijk): minstens 95% van de ingrediënten in schoonheidsproducten met dit label zijn afkomstig van planten, dieren, micro-organismen of mineralen.
 • Forest-friendly (bosvriendelijk): schoonheidsproducten met dit label helpen onze bossen te beschermen door 100% FSC-gecertificeerd hout of papier te gebruiken, of palmolie uit 100% duurzaam beheerde bronnen.
 • Biodegradable (biologisch afbreekbaar): alle ingrediënten in schoonheidsproducten met dit label zijn biologisch afbreekbaar. 
 • Friendly to animals: schoonheidsproducten met dit label zijn gecertificeerd door externe dierenwelzijnsorganisaties. 

Daarnaast toont Zalando ook certificeringen van externe partijen, waaronder:

 • Global Organic Textile Standard (GOTS)
 • Organic Content Standard
 • Organic Blended Content Standard
 • Fairtrade Certified Cotton
 • Global Recycled Standard
 • Responsible Down Standard
 • Responsible Wool Standard
 • Leather Working Group
 • Better Cotton Initiative
 • EU Ecolabel

 

 

Hoe verkrijg je een Sustainability label van Zalando: een stappenplan

Verkoop jij duurzame kleding en wil je dat jouw artikelen getagd worden als “duurzaam”? Dat kan! Om het duurzaamheidslabel te verkrijgen moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Geef de juiste informatie op via jouw integrator
Je bent zelf verantwoordelijk voor het invoeren van de duurzaamheidsinformatie in de integrator-tool die je gebruikt. Bij het invullen van deze informatie geef je een ‘legal self-declaration’. Dat betekent dat je aangeeft dat je de informatie naar waarheid hebt ingevuld en dat je hier zelf wettelijk voor aansprakelijk bent. Zorg ervoor dat je alle relevante documentatie bij de hand hebt, voor het geval Zalando je vraagt om de ingevulde claims te bewijzen.

2. Overhandig de benodigde duurzaamheidscertificeringen
In veel gevallen moet je duurzaamheidscertificeringen van externe partijen kunnen overhandigen om het Sustainability label te verkrijgen. Verstrek alle verplichte informatie met behulp van XML Feeds (Integrators) of zDirect API/UI.

Hieronder valt onder meer de volgende informatie:

 • naam duurzaamheidslabel
 • certificaatnummer
 • testinstituut/certificeringsinstantie
 • de materialen waaruit jouw product is samengesteld

3. Controle
Zodra alle vereiste informatie naar de Zalando PP-tools is verzonden, wordt deze gecontroleerd aan de hand van Zalando’s duurzaamheidsrichtlijnen.

4. Goedkeuring
Na goedkeuring voegt het Zalando Content Creation-team het label ‘duurzaamheid’ toe aan de relevante producten.

get-sustainability-label-Zalando

Hulp nodig bij het verkrijgen van Zalando’s Sustainability label?

Verkoop je duurzame kleding op Zalando of wil je dit gaan doen? En wil je één van de hierboven genoemde Zalando Sustainability labels verkrijgen, zodat jouw producten worden gemarkeerd als ‘duurzaam’? Als marketplaces specialist kunnen wij je hierbij helpen! 

Wij kennen alle ins en outs van Zalando en hielpen al eerder merken om een Sustainability label te verkrijgen. Bovendien kunnen wij jou ook helpen bij het koppelen van jouw systemen aan de systemen van Zalando via een integrator.

Vind meer informatie en een kostenoverzicht op onze homepagina, bekijk onze servicepagina, neem contact op via  / 030-2270520 of vul onderstaand contactformulier in en vraag vrijblijvend een gesprek aan. 

Neem contact op met Daniel

Onze Fashion specialist Daniel staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het formulier in en laat Daniel contact opnemen om te bespreken wat Brandsom voor jou kan doen!

Of bel direct op +31(0)30 227 05 20

Daniel Rabbie, Marketplace specialist, Fashion marketplace consultant